Rakastunut, hurahtanut koiriin, ystäviä, kilpailuja, treenejä....

Ankka, oikelta nimeltään Hanna, -85 syntynyt koiraihminen. Mieheni Aten kanssa olemme mukana kaikenlaisessa koiratoiminnassa. Koulutamme, harrastamme, kilpailemme, opettelemme sekä puuhaamme yhdessä ja erikseen mm. tokossa, agilityssa, rallytokossa ja pk-jäljellä. Koirien kanssa liikkuminen on minulle tärkeää ja kulutamme lenkkipolkuja kävellen, juosten, vetopeleillä ja pyöräillen.

Sekalaisessa koiralaumassamme asustaa kaksi pk chihuahuaa Nismo ja Nemo, kolme hoffia ; Hiski, Iita ja Elmo Hiiriä jahtaa kolmen kissan kopla : Jästi+Joda+Joe.

Muistoissamme aina ja ikuisesti musta urpomme Wilma, hoffi joka meni luuston ja rakenteen takia vihreimmille nurmille aivan liian aikaisin.

8.9.2012

Pohdintaa chihuista ja yleistä löpinää..

Minä ja hiipparit ollaan yritetty monta vuotta tehdä tiedonlevitystä rodusta chihuahua. En ole koskaan "markkinoinut" sitä harrstuskoirana tai työkoirana, mutta olen omalta osaltani yrittänyt niin hirmuisen kovasti tehdä työtä että kaikkia chihuja arvostettaisiin ja käsiteltäisiin kuten koiria kuuluukin.

Tässä minun ihanat opastajat tässä asiassa, Aten ottama kuva kesältä Kuhmoisista Aten äitien mahtavien istutuksien ääreltä :

Kesällä kun reissattiin siellä ja täällä, pyörittiin paljon kylillä juuri siihen ihmisten aktiivisimpaan liikkumisaikaan ja hengailtiin paikoissa missä ihmiset pääsivät juttelemaan. Sanoinkin Atelle että mun pitäisi pystyttää meidän kyllä ständi missä saisi tulla tutustumaan chihuahuaan rotuna :D !

Suurta ärsyyntymistä ihmisissä aiheutti mun ystävällinen palaute siitä että arviolta seitsemän kymmenestä ei tehnyt elettäkään kysyäkseen että voiko koiraan koskea - tullaan paikalle lapsien kera ja tungetaan koiran suuhun ilman että kysytään saako sitä silittää. Minulle ei koskaan käy näin kun hoffit ovat mukana vaikka nekin ihan leppoisasti suhtautuvat ihmisiin, voisi sanoa että jopa välinpitämättömästi.

Vastailimme kesän aikana paljon chihuihmisille tuttuihin peruskysymyksiin - tai ei ne oikeastaan olleet edes kysymyksiä vaan olettamuksia tai heidän mielestään varmaa tietoa :

"Nämähän pärjäävät todella vähällä ulkoilulla?"
Me kyllä mennään ihan kunnon lenkkejä - n. 6-10 km kerrallaan. Toki tulevat vähemmällä toimeen, mutta perusoletus ei voi olla koiran ottamiseen se, että sitä tarvitsee ulkoiluttaa niin hirmuisen vähän.

"Nämä on siitä helppoja ettei niitä tarvitse kouluttaa?"
Kyllä kaikki koirat täytyy peruskouluttaa - se on omistajan velvollisuus ettei koirasta ole haittaa itselle eikä ympäristölle. Sen täytyy pysyä hallinnassa ja antaa hoitaa itseään. Toki nämä puuhaavat mielellään ihan harrastuksienkin parissa.

"Onko nämä niitä purevia koiria?"
Ei, kyllä sellaisten kanssa vika on siellä hihnan toisessa päässä. Harvoin koira syntyy aggressivisena muita kohtaan.

"Miten ne on noin kauniisti ja kiltisti?"
Ne on käskyn alla. (Tämän jälkeen tulee silmien pyörittelyä kysyjältä )

"Tämähän olisi hyvä koira lapselle?"
Ei lapselle voi ostaa mitään koiraa. Vaikka koira on pieni ja lapsi voi sen voimallisesti hallita niin esim hyökkäystilanteessa lapsi ei pysty suojata itseään eikä koiraa.

"Nämähän on siitä kivoja ettei ne vedä yhtään?"
Voi kyllä ne on pentuna yrittänyt mutta se on helppo kouluttaa pois.

"Miksi ne ei hauku?"
Olen opettanut niitä olemaan hiljaa. Tähän kohtaan kerron myös pitkän tarinan siitä millainen kamala remmirähjä Nismo oli aikoinaan ja vaatii edelleenkin ohituksessa tiukan käskytyksen ja silti saattaa yllättä minut välillä.

"Miten raaskit komentaa niitä?"
Kyllä kaikilla koirilla täytyy kuri olla, myös pienillä - elämä on paljon helpompaa!

"Ne varmaan nukkuu sängyssä?"
Joskus ovat nukkuneet mutta ei enää vuosiin - sänky on meille ihmisille varattu :)

ja paljon paljon paljon muita kysymyksiä...ja ihmiset olivat kyll'ä myös aidosti ihmeissään ja kiinnostuneita vastauksista, kaikki ei lähellekään vetänyt herneitä nokkaan ja mahtui mukaan ihan toisenkinlaiia kyselijöitä.

Niinpä me Nismon ja Nemon kanssa kiitämme ja kumarramme ja toivomme että edes muutama ihminen ajattelee kesän jälkeen rodusta toisin :)


2 kommenttia:

 1. Hyvä, että te jaksatte olla kärsivällisiä kyselijöiden kanssa! :)

  Meillä kysymykset on usein tyyliä: "Mitä ne syö, kun ne on niin pieniä?" Kerran yksi mummo suuttui, kun vastasin tähän että "Koiranruokaa." Tänä kesänä vastasin kerran ko. kysymykseen, että "Varmaan suurin osa syö ihan nappuloita, mutta meillä koirat syövät lähinnä raakaa lihaa ja luita." Tähän tämä kysyjä totesi, että "Niin, tämäkin rotu on niin pitkälle jalostettu, että ei syö ihmisten ruokaa, eikä tule toimeen potulla ja leivällä."

  Tämän lisäksi olen mm. käynyt erään naisen kanssa keskustelun, jossa hän totesi Remuksesta, että siinä todennäköisesti on jotain muutakin rotua kuin chihuahuaa, koska hänen näkemänsä chihuahuat ovat ihan erinäköisiä kuin Remus. Monet myös tietää, että mun koirat on tosi vihaisia, vaikka ne siinä tämän "tietäjän" puhuessa heiluttaisivat häntää ja yrittäisivät päästä rapsutettavaksi. Tyypillinen kommentti on myös "Anna mulle yks, kun sulla on niin monta." Tuohon en ole vielä keksinyt tarpeeksi näpsäkkää vakiovastausta :D Aika usein jätänkin turinat lyhyeen, kun mun pinna on tietyissä asioissa niin lyhyt... Onneksi on kuitenkin kivojakin kyselijöitä!

  VastaaPoista
 2. Hih, hyvä että kyselijöitä riittää muillakin :) ! Ja onneksi osaat vastata - mä aina toivon ja uskon että edes se yksi ihminen on saanut erilaisen vastauksen ja ajattelisi toisin rodusta..voi olla että on toiveajattelua.

  Nismokin on kuulemma ihan erirotuinen kuin chihuahua joten Nismo lähettää Remukselle ymmärtäväisiä terkkuja :) !

  Hmm..täytyykin miettiä vastausta tuohon "anna mulle yksi" asiaan, meitäkin tuo heitto on joskus kohdannut joten olisi hyvä varautua.

  Ja tuo pitkälle jalostaminen - se on KAUHEETA! Koska ainahan koira on syönyt pottua ja leipää :D :D :D

  VastaaPoista